Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Електронното гласуване - в нова светлина

За електронното гласуване се говори и пише от години, но освен политическа дъвка досега от това не бе произлязло нищо съществено. На 20 октомври обаче Държавната агенция "Електронно управление" и Централната избирателна комисия ще хвърлят нова светлина върху проекта за дистанционното гласуване по време на избори.

Както е известно агенцията е бенефициент по проект за изграждане и внедряване на пилотна система за електронен вот, който се финансира от оперативната програма "Добро управление". Целта е по този начин да се изпълни изискването на Изборния кодекс у нас да бъде въведена възможността за онлайн гласуване при произвеждането на всички видове избори.

На предстоящото събитие двете институции ще представят свършената до момента работа. На презентацията се очаква да присъстват и представители на Обществения съвет към избирателната комисия, на Управляващия орган на програмата "Добро управление", на администрацията на Министерския съвет, на министерства и ведомства.

Нагласите са поръчаният на изпълнителя на проекта анализът да съдържа конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване. Именно на тази база впоследствие ще се определят параметрите на самата система. Предвидено е и провеждането на три симулации, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във