Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Електронните уреди на "Сони" преобразиха свободното ни време

Фирмата е създадена от Акио Морита и Масару Ибука.

На днешния ден през 1946 г. е основана компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която по-късно се преименува на "Сони" (на английски: Sony Corporation, стилизирано като SONY от 1956 г.). Японската транснационална корпорация, която повече е позната като Sony (стилизирано като SONY от 1956 г.), работи в областта на потребителската и професионална електрониката, комуникационна техника, полупроводникови компоненти, игрални конзоли, Blu-ray дисковете, медиите...

Фирмата е създадена от Акио Морита и Масару Ибука. Първото й име е Totsuko, а централният офис - в Минато (Токио). Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като то се оказва не много печелившо, скоро след това тя се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Първият си успех компанията бележи с купуването на лиценз за производство на транзистори. През 1958 г. фирмата се преименува и получава сегашното си име SONY. То е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys.

"Сони" е първата японска фирма, която изписва името си на латиница - факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

Компанията "Сони" разработва изключително успешно миниатюрни уреди. От 1979 г. фирмата започва да налага на пазара т.нар. Walkman. МаркатаWalkman е собственост на "Сони" и до ден днешен. През 1982 г. съвместно с "Филипс" пуска на пазара първите аудио компактдискове (CD-DA). Изхождайки от името Walkman мобилните CD-устройства са наречени Diskman.

"Сони" се опитваше в миналото да наложи системата за видеозаписи Betamax, успехът на която е половинчат. В сферата на телевизионната техника компанията разработва в годините след 1967 г. кинескопите Trinitron. През 90-те години на миналия век пък налага предимно на азиатския пазар магнито-оптичния минидиск (MiniDisc).

През 1996 г. "Сони" пуска в продажба персонални компютри под марката VAIO.

Пет години по-късно японската компания заедно с шведския телекомуникационен концерн "Ериксон" основават съвместно предприятие под името "Сони Ериксон" с цел разработка и производство на мобилни телефони. Седалището на новата фирма се намира в Лондон. В началото на 2012-а "Сони" обявява че придобива дяла на "Ериксон" и преименува предприятието на "Сони Мобайл Комюникейшънс".

Фирмата "Сони" става активен участник и в развлекателния бизнес чрез покупката на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си фирма Sony Music.

"Сони" разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионенен канал AXN), в които работят над 128 000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във