Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Електронните търгове пропускат порции за милиарди

Владислав Горанов и Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в петък (19 април)

Както заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, от 1 ноември 2019 г. всички обществени поръчки ще бъдат възлагани чрез електронни средства посредством използване на централизирана електронна платформа. Горанов разясни на депутатите, че системата ще се пуска поетапно, на модули - общо 32, като ще започне с 16 от тях. Като цяло въпросната платформа не е нова тема. Преди година "Банкеръ" описа подробно последните промени в Закона за обществените поръчки, свързани с нейното въвеждане. Тогава се разбра, че разработването на платформата е дългогодишно изискване на Европейската комисия към българските власти. 

Цената й е почти 5 млн. лв., осигурени по оперативната програма "Добро управление". Направена и внедрена е от консорциума "ЕОП България" ДЗЗД, в който участват "Информационно обслужване" АД, "Сирма Солюшънс" АД, "Негометрикс България" ЕООД, "Скейл Фокус" АД и "Адвокатско дружество Събев и съдружници". Системата ще обхваща целия процес на възлагане на поръчките и ще е задължителна за държавните и общинските структури, както и за някои големи държавни и частни компании.

Въвеждането ѝ се очаква да изсветли до голяма степен провеждането на търгове с държавни и европейски средства. Но прави впечатление, че редица колосални поръчки ще бъдат сключени преди нейното пускане. И то във възлови сектори като регионалното развитие и енергетиката. 

В следващите месеци се очаква да започне изграждането на голямата отсечка на магистрала "Струма" край Кресненското дефиле, оценена на близо 1 млрд. лева. До седмица пък ще започне строителството на 134 км от "Хемус" за 1.3 млрд. лв., които отидоха към държавната компания "Автомагистрали". Още 1 милиард бе разписан за обновлението но жп линията между Елин Пелин и Костенец. В енергийната сфера бе избран и изпълнител за продължението на "Турски поток" през България за над 2 млрд. лева, а скоро ще приключи и процедурата за газовата връзка с Гърция за 185 млн. евро. 

Добре известни са не малкото проблеми в търговете. Пред депутатите Владислав Горанов отчете, че от органите на АДФИ през 2017-а и 2018 г. са проверени общо 2342 обществени поръчки, при които са разходвани средства на стойност над 2.6 млрд. лева. Нарушения са установени при 743 от тях. Тоест, всяка трета е с нарушения. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във