Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Електромобили ще возят европейските гости

Напук на отровния въздух, който от години дишаме, управляващите решиха да "промотират" темата за опазването на околната среда, която ще се обсъжда и по време на нашето  председателство на Съвета на ЕС

На 10 януари министър Лиляна Павлова представи електромобилите, които ще превозват европейските гости. При кацането им на "Летище София" те ще бъдат посрещнати от екип, който ще ги насочва не към миризливите и лъжливи столични таксита, а към специално брандираните возила. Отделно на летището е изграден и информационен пул, разясни Павлова.

Колите - 15 на брой, ще бъдат разположени на паркинга на втория терминал на аеропорта. Очакванията са около 10 хиляди европейци да се възползват от този превоз. При всички положения, в продължение на шест месеца, колите ще осигуряват всекидневни трансфери от летището до НДК, както и до хотелите, в които ще са настанени експертите в работните групи и участниците в различните сесии.

Моделът на електромобилите е Renault Zoe, като специално бе изтъкнато - може би за да разберат и най-големите бунаци, че те не бълват отровни емисии от въглероден диоксид. Всъщност това е и най-продавания електрически автомобил в Европа.

Возилата са предоставени от "Рено Нисан България". Договорът за тях е бил подписан от Лиляна Павлова през декември. Наред с това на летището са инсталирани три нови зарядни станции Schneider Electric. Устройствата ще останат там и след края на европейските ни ангажименти и ще могат да  бъдат използвани от всички, които имат електрически коли. 

От обясненията на Павлова обаче така и не се разбра дали автомобилите, чийто базов модел струва над 50 хил. лв., са дарени, взети под наем или закупени. "Имам мандат - каза тя - даден ми от името на правителството в решение на Министерския съвет, с което съм упълномощена да сключа договори за партньорство с всички, които желаят да бъдат спонсори и партньори на българското председателство." След което допълни, че колите са част от партньорство с "Рено Нисан България". 

"Имаме сключени договори за партньорство във всички направления - с производители на български храни и напитки, вино и др. Имаме партньори, които ще подпомогнат министерствата и в провеждането на срещи. Партньорства имаме във всички направления", похвали се министърът, отговарящ за европредседателството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във