Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Electrolux Professional обяви, че прекратява дейността си в Русия

Централата на Electrolux в Стокхолм.

Шведската мултинационална компания "Електролукс" /Electrolux Professional/, един от най-големите производители на техника за химическо чистене и перални, в понедельник обяви решението си да прекрати дейността си в Русия и да предаде бизнеса си в ръцете на местния мениджмънт.

Това се случва след направената оценка на ситуацията, която е показала, че продължаването на бизнеса й в Русия в момента е невъзможно. Това се казва в изявление от компанията, публикувано на сайта й.

Президентът и генерален директор на компании Алберто Заната отбелязва, че Electrolux Professional спазва всички санкции и експортни ограничения, въведени по отношение на Русия. Излизането от тази страна ще струва на компанията 35 млн. шведски крони или около 3.3 млн. долара, но, според прогнозите, това няма да окаже съществено влияние върху "печалбата или рентабилността" на групата компании Electrolux.

В Electrolux Professional в Русия работят 25 служители, а продажбите на нейна техника в тази страна през 2021 година е формирало само 1% от всички продажби на групата.

Electrolux Professional първоначално е създадена като подразделение на шведския гигант Electrolux, който произвежда битова техника. През март 2020 година фирмата е станала отделно предприятие в състава на групата Electrolux. Компанията произвежда големи и малки прибори за професионални потребители, в частност, оборудване за химическо чистене и перални, а също така и сушилни. Освен това, фирмата предлага бизнес решения за хотели, ресторанти, супермаркети и клиники. 

Производителят на електродомакински уреди както за домашна, така и за професионална употреба, има инвестиции и у нас, макар и само в търговия.

Electrolux България ЕООД е официален вносител на електроуредите с марките AEG, Electrolux, Zanussi и други. Настоящият международен слоган на компанията е „Оформете живота за по-добро“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във