Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екстремално нарастват цените в строителството

"Годината е втората от един много тежък цикъл за света, обществото и България. Договорите са сключени при определени условия, а цените нарастват – това е световен процес. Той е свързан с много фактори, но е факт. Говорим за едно необичайно и екстремално нарастване на цените с много бързи темпове". 

Това заяви инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България на връх празника на строителите. Днес празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички, ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година.

Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато е извършено планиране при определени условия, а тези условия се променят драстично, се получава един сериозен срив на пазара, коментира Николов. 

Според него старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, докато тези от Централна и Източна Европа сега се учат.

Той определи пандемията като спусък, който е задвижил доста процеси. "Проблемите са много по-сложни и тепърва трябва да намираме тяхното решение", заяви още директорът на камарата пред БНР. 

Повече от седмица се иска среща с премиера Янев

"Убедени сме, че такава среща трябва да се състои. И двете страни са заинтересовани. Ние искаме да предложим двустепенно решаване на въпроса – бърз вариант, който е сходен с румънския – с министерско постановление да се извърши индексация на цените.

В същото време трябва да започне една сериозна работа – както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и на законодателната власт за изработване на цялостен работещ механизъм. Налагат се промени в доста закони и нормативни документи. Тук отиваме към модела на Западна Европа", заяви още Николов. 

Норма на печалба в строителството 

Директорът съобщи, че нормата на печалба в България е нормална.

"Създава се една невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя е различна в различните сектори. Това е и подходът на нашите колеги от западна Европа. В Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя, строителя. Когато обаче в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава с различен процент участват различните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н. Тогава с различен процент се коригира цената на строителния продукт.

Според мен високото строителство ще бъде секторът с най-много проблеми, защото то е с най-много компоненти, в него участват почти всички елементи от другите сектори", уточни още Николов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във