Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Експрес логистика и дистрибуция" и "Лукойл-България" са сред най-губещите компании в Югоизточна Европа

Две български дружества са сред най-губещи големи компании в Югоизточна Европа за миналата година. Това са "Експрес логистика и дистрибуция" ЕООД и "Лукойл-България" ЕООД, като те са завършили изминалата финансова година със загуба съответно от по 5.2 и 3.1 милиона евро. През 2016 г. първата фирма е била на печалба в размер на 1.9 млн. евро, а втората - отново е на загуба, но само от 2 млн. евро.

Това показват данните от последното издание на доклада на SeeNews - Top 100 Companies Southeast Europe 2018.

Сред стоте най-големи компании в региона тези фирми се нареждат на съответно 23-то и 96-то място. "Експрес логистика и дистрибуция" ЕООД слиза с 14 позиции надолу в сравнение с година по-рано, като за изминалата година общите приходи на компанията са на стойност 546.6 млн. евро.

През миналата година "Експрес Логистика и Дистрибуция" ЕООД стана част от British American Tobacco (BAT). Англо-британският концерн закупи няколко марки на "Булгартабак" и дистрибуционната компания на на бившия цигарен монополист от мажоритарния му собственик "БТ Инвест". "Експрес Логистика & Дистрибуция" е дистрибуторска и логистична компания в България с най-голямото директно покритие на пазара, с 900 служители и автопарк от 366 моторни превозни средства. "ЕЛД" е доставчик на печатни издания в България с пълно покритие на територията на цялата страна. Компанията ежедневно осигурява доставките на широко портфолио на периодичен и непериодичен печат по възлагане на клиенти: ежедневни, седмични и месечни издания, книги, каталози, брошури, календари и други печатни издания. "ЕЛД" покрива търговски обекта в цялата страна в различни сегменти: малки магазини за хранителни стоки, бензиностанции, супермаркети/ хипермаркети, специализирани магазини, ХоРеКа обекти.

"Лукойл-България" ЕООД е със седем места по-надолу в класацията в сравнение с 2016 година. Енергийното дружество записва приходи от 1.375 млрд. евро за 2017 година при такива от 1.404 милиарда за година по-рано.

"Лукойл България" е търговско дружество със седалище в София, част от групата на "Лукойл". Генерален директор на компанията е Валентин Златев. Основната дейност на предприятието е пласмента на продукцията на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас" - течни горива, нефтохимикали и полимери. Това се осъществява, освен с продажби на едро, и чрез верига от над 200 собствени и франчайзингови бензиностанции в цялата страна. Компанията е лидер в дистрибуцията на български горива, полимери и нефтохимикали, производство на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.            

Сред другите компании в региона, записали загуба, е и румънската Dante International, която е собственик на платформата за онлайн търговия eMag. Отрицателният й финансов резултат расте до 23.9 млн. евро при минус 18.8 милиона за 2016 година.

Най-голяма загуба за 2017-а от 525.2 млн. евро отчита хърватското дружество Konzum, което развива дейност в областта на търговията. То е собственик на закъсалата верига Agrokor. След него са словенските Poslovni Sistem Mercator и Mercator-S, и румънската ArcelorMittal Galati.

Най-рентабилното дружество за миналата година е сръбска фирма от химическата индустрия - Hip - Petrohemija. След нея са три румънски компании - Hidroelectrica, Romgaz Continental и Automotive Products.

За целия регион на Югоизточна Европа лидер по приходи за миналата година е румънският автомобилен производител Automobile-Dacia. Общите му парични постъпления са 5.025 млрд. евро, което е повишение от 11.62% в сравнение с 2016-а. След нея са Petrol от Словения, OMV Petrom и OMV Petrom Marketing от Румъния. На пето и шесто място са две български дружества - "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Аурубис България" с приходи съответно от по 2.962 млрд.евро и 2.638 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във