Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Експортен хъб България ще започне работа в началото на 2020 г.

Експортен хъб България ще започне работа в началото на 2020 година, съобщават организаторите. По този повод от 11 часа в сградата на иновационен форум "Джон Атанасов" в "София Тех Парк" ще бъде дадено началото на най-новата инициатива, целяща да развие експортния потенциал на България - Експортен хъб България (Export Hub Bulgaria).

Събитието ще отбележи подписването на Споразумението за учредяване на Експортен хъб България и ще бъде открито от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Сред гостите на събитието ще бъдат над 130 посланици, търговски аташета, представители на работодателски организации и двустранни камари и журналисти.

Зад Експортен Хъб България стоят 12 организации, представители на правителствения и частния сектор на България - държавни институции, работодателски организации, висши учебни заведения, клъстерни, комуникационни и бизнес организации.

 Основатели на Експортен хъб България са:


 • Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор

 • Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

 • Клийнтех България

 • Българска консултантска организация

 • Българска агенция за експортно застраховане

 • София Тех Парк – домакин

 • Българската стартъп асоциация (BESCO)

 • СофтУни

 • М3 Комюникейшън Груп

 • Асоциацията на бизнес клъстерите

 • Висше училище по застраховане и финанси

 • Българска стопанска камара

Целта на тази инициатива е да осигури необходимото пространство, в което представителите на българските предприятия да получат правилните насоки относно стъпките, които трябва да предприемат, за да продават успешно на международните пазари.

Основателите на Експортен хъб България си поставят за цел да развият среда, в която бизнеса, държавата и международната общност с представителство в България да общува, обменя опит и създава нови партньорства.

Експортен хъб България, чийто домакин е София Тех Парк, ще работи активно за интернационализацията на бизнеса и повишаване на българската експортна дейност чрез платформа, която ще улесни българските предприятия при навлизането им на чужди пазари и ще им осигури достъп до информация за спецификите и особеностите на пазарите по света.

Инициативата ще предостави възможност на фирмите да развият и усъвършенстват своите умения и познания, както и да участват в мрежа за обмяна на пазарна информация, опит и знания чрез онлайн и офлайн събития.

В рамките на експортния хъб ще бъде предоставена възможност на всяка страна с посолство в България да направи презентация на бизнес климата си и да представи възможностите за навлизане на чуждестранни фирми, както и да информира за спецификата, регулаторните режими и др. на своя пазар и да даде практически съвети, полезни за развитието на двустранната търговия.

В допълнение, всеки един от основателите ще предоставя актуална информация относно своите дейности, които биха били полезни за експортната дейност в страната.

Експортен хъб България ще организира експортна програма за 15 български компании с реализиран на пазара продукт, която ще окаже съдействие за излизането им на външни пазари чрез серия практически обучения, менторски насоки от експертите на инициативата и оказване на съдействие за разрешаване на казуси от дейността им.Подавайки си ръка в подкрепа на каузата за развитие на икономическия потенциал на България, основателите на Експортен хъб България искат да покажат, че успехът на българския бизнес в интернационална среда е възможен с общи усилия между правителствения и частния сектор на Република България.

Основателите на инициативата са убедени, че страната може да бъде лидер в редица търговски сектори, като се насърчи предприемаческия дух и желанието за иновативно развитие сред представителите на бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във