Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Експерти ще проверяват оборудването за "Белене"

Става ли за използване оборудването за АЕЦ "Белене", поръчано на руснаците? Отговора на този въпрос трябва да дадат експертите от "Националната електрическа компания" и АЕЦ "Козлодуй", които заминаха през седмицата за Русия, за да проверят произведените за втора атомна компоненти в Ижорските машиностроителни заводи. За тях, след решението на арбитража в Женева, българската страна бе задължена да плати 1.2 млрд. лв. на руската фирма "Атомстройекспорт". Делегацията ще провери не само дали оборудването е налично, но и качеството на производството му и дали се спазени съгласуваните процедури в допълнение 5 към споразумението за строежа на "Белене". 

По време на посещението специалистите ни ще се запознаят и с процедурата по монтажа на целия реактор и комплектоване на системите за управление. Съвместно с производителя ще се определят и точките от произведеното оборудване, на които по безразрушаващ метод ще се провери качеството на метала и на отливките.
Инспекцията бе договорена между НЕК и "Атомстройекспорт" в края на октомври като  част от споразуменията между двете компании за изчистване на дълга. Той трябва да бъде погасен напълно на 25 декември или преди тази дата. При пълно издължаване до 15 декември руснаците ще се откажат от натрупаните лихви след излизане на арбитражното решение, които възлизат на 23.8 млн. евро. В случай че плащането се извърши в периода от 16 до 25 декември, "Атомстройекспорт" ще се откаже от 55% от лихвите. В знак на добра воля НЕК дори плати 5 млн. евро, приспаднати впоследствие от общата дължима сума на главницата. Парите за уреждането на сметката за "Белене" трябва да дойдат от бюджетен безлихвен заем, но за него все още няма одобрение от Европейската комисия.

Междувременно стана ясно, че създадената на 18 октомври временна анкетна комисия, която в продължение на три месеца трябваше да провери всички данни, факти и обстоятелства за вземането на решения и предприемането на действия по реализацията на проекта за изграждането на втора атомна централа у нас от 2006-а до края на септември 2016-а, замразява дейността си до приключването на разследванията по случая. Това съобщи нейният председател Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Аргументът за този ход е, че всички материали, които трябва да разглеждат депутатите, са в прокуратурата. Става дума за документи по предварителните договори, по строителството, по прекратяването, по арбитража. Нещо повече,"всички лица, свързани с проекта, ще бъдат разпитани в прокуратурата и ще откажат да бъдат изслушвани от комисията. Така заседанията и работата ни се обезсмислят", коментира Симеонов. Според него  промяната в политическата обстановка също до голяма степен обезсмисля работата на ръководената от него  комисия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във