Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Експерти поискаха от служебен вицепремиер поне 5% ръст на БВП

Атанас Пеканов

Икономическият и социален съвет (ИСС) настоя годишният растеж на БВП трябва да е не по-малко от 5% в следващия програмен период, т.е. в годините между 2021-2027. Исканията на експертите бяха поставени на среща със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Засега се предвижда около 4% ръст на икономиката в този период.

От съобщението на ИСС за срещата с Пеканов остава впечатлението, че обект на задаващите се спорове ще са безвъзмездните средства от ЕС и комбинацията им с ресурс под формата на заеми. От една страна, Пеканов е цитиран да призовава да се търси разумен баланс между безвъзмездното финансиране и използването на финансови инструменти в процеса на възстановяване на производствените предприятия. Но от друга, от ИСС настояли безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на увеличение на обема на финансовите инструменти.

"Постигнато беше съгласие да се пристъпи към обсъждане на ново райониране в България, което да даде възможност за по-справедлив достъп до финансиране на Югозападния и на Северозападния район в следващия програмен период. ИСС постави въпроса и за добавяне на регионите Сливен, Ямбол и Хасково към районите, които имат право на подкрепа в прехода към зелена икономика", съобщава още Икономическият и социален съвет.

Председател на съвета, който според закона е консултативен орган, е Зорница Русинова, която се издигна до зам.-министър и до министър на труда и социалната политика при управлението на Бойко Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във