Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Експертен съвет обсъди в Ловеч новия завод за електромобили

Експертен съвет се проведе в Ловеч по повод приемането на документите за строеж на  завода за електромобили Next.e.Go Bulgaria, съобщиха от общината. Участвали са представители на всички институции, които имат отношение към представения Подробен устройствен план (ПУП). На срещата са били кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, Ивайло Стоянов, изпълнителен директор на „Балкан“ АД и арх. Минчо Петков, главен архитект на общината. "Събрали сме се, за да се запознаем с проекта и да споделим проблемите и заедно да ги решаваме", е казал Петков.

Подробна презентация е направил арх. Любомир Станиславов, председателят на “Аутомотив клъстер България” и един от двамата изпълнителни директори на компанията. Германската компания съществува от 2015 година и се развива много бързо, като догодина се очаква нейните акции да имат първично публично предлагане (IPO) в САЩ. Next.e.Go работят много близко до VW- специалистите. Електромобилите са изключително иновативни и на конкурентни цени. Те са с алуминиева конструкция с 50-годишна гаранция, мощни батерии и електромотор на Bosch с 20-годишна гаранция, който при повреда направо се сменя.

Площта до бившия завод „Балкан“ е 1360 декара. Върху тях освен завод ще има още фотоволтации, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти, четири входа. Реално около завода ще бъде новата индустриална зона „Балкан“. Тя ще е в Топ 5 на новите индустриални зони в България.

Ако всичко с документите върви бързо, очаква се първата копка да стане през март 2022 година. Към Ловеч има интерес и от други производители на автомобили, съобщи арх. Любомир Станиславов.

„От този съвет излизаме с изискването да се съгласува ПУП-а след празниците, ориентираме се към приемаме след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение“, направи заключение арх. Минчо Петков. Надявам се заповедта за одобряване на ПУП да бъде първият документ, който ще подпиша през новата година, е казала кметът Корнелия Маринова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във