Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Експерт: Топлофикациите е добре да се запасят с мазут

"Никога не е имало увеличение на газа с 36% от един месец за друг. Цената на синьото гориво плюс цената на въглеродните квоти образуват 80% от стойността на цената на парното. Според мен, ако парното се вдигне с по-малко от 20% ще е повод за радост". Това заяви енергийният експерт Боян Рашев.

Експертът добавя, че явно ще се наложи държавата да поеме част от тази тежест, защото потребителите няма да могат.

"При изгарянето на на фосилни горива се генерират въглеродни емисии. В Европа те подлежат на търговия и цената им е екстремно висока. Търговията с тях трябва да се спре за тази зима или цените трябва да паднат", казва Рашев.

По думите му в България има достатъчно газ, защото нашите потребности са малко, а липсата на газ и въглища се наблюдава в Западна Европа.

Той посъветва топлофикационните дружества да си напълнят мазутните стопанства, т.е. да могат да преминат на резервното гориво, колкото и да е мръсно и никой да не го харесва. "Помните ли през 2009-а, когато нямахме газ? Имаше мазут", обясни експертът пред Нова телевизия.

Според него вариант за успокоение на цените на енергоносителите е спирането на търговията с въглеродни емисии или нейното рязко ограничаване. Това може да стане с решение на Европейската комисия. "Тя обаче се прави на ударена по този въпрос. От юли знаем, че има огромен проблем с газ и тока, но никаква реакция няма", добави той.

"Цяла Европа е в много тежка криза. В страните, където масово се топлят на газ, ще е ужасно за хората. В Западна Европа нямат и въглища, а ние имаме достатъчно", подчерта Рашев.

Няма да мръзнем тази зима, защото имаме АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ-овете в комплекса „Марица – Изток“ и големи ВЕЦ-ове, добави още Рашев.

На въпроса дали високите цени на природния газ ще доведат до увеличение на цените на електроенергията у нас,  експертът отговори, че поскъпването на синьото гориво се отразява върху цената, защото България е част от европейския пазар. Но то няма кой знае какъв принос за стойността на електроенергията. Тъй като в Гърция много голяма част е свързана с цените на газа, както и в Италия, Румъния, а ние изнасяме много ток, ще поскъпне и у нас, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във