Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи

Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите за това са обусловени единствено от свободния пазар. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му горивата до две години ще продължат да поскъпват и то драстично, ако параметрите на Зелената сделка останат същите. "Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана - горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда Зелената сделка е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента - около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво", посочи Бенчев пред БНТ,

Експертът уточни, че за една година има поскъпване в рамките на 27 - 28 процента за бензина и дизела. Цената на суровия петрол за същото време се е увеличила със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел.

Поскъпването на бензина и дизела е нормално и Бенчев очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари. Специалистът подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъците и акцизите сега са на същите нива като през миналата година. "Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във