Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ексначалник на КАТ: Акцията с газоанализаторите е безсмислена

S 250 6423b3b3 08a4 4e04 9b42 2a04d322fa5a

Акцията с газ анализаторите за контрол на нивата на вредните изпарения от автомобилите е безсмислена. Това коментира бишият шеф на КАТ Алекси Стратиев пред "Дарик"

По думите му десет автомобила, произведени преди 2004 г. замърсяват въздуха колкото сто коли, произведени след това, но всички отговарят на стандарта, заложен от производителя.

През миналата седмица Столичната община предостави устройствата, които следят за отделянето на вредни емисии от автомобилите. 

Стана ясно, че пътната полиция ще спира от движение колите, които замърсяват прекалено много въздуха в столицата. 

Също така автомобилите, които минават регистрация в КАТ, ще бъдат проверявани. 

На шофьорите на замърсяващите возила пък ще се съставя акт, а те ще остават без регистрационни табели, докато не преминат успешно тестовете с газ анализатора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че близо 60% от превишението на фините прахови частици се дължи на автомобилите.

За мен е важно по улиците на София да сне се движат автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти и изисквания. С тези газанализатори това може да се контролира", коментира Фандъкова.

Два от въпросните газ анализатори вече са разположени в патрулите на КАТ и проверяват автомобили в движение. 

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пък обещават, че догодина подобни газанализатори ще има във всички областни дирекции на Пътна полиция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във