Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ековедомството вече е усвоило половината си бюджет

Както подобава в края на всяка година, и министърът на околната среда и водите Нено Димов не пропусна да се похвали с постигнатото по оперативната програма "Околна среда" 2014-2020 година. От отчета му стана ясно, че досега са подписани  договори за  финансиране за над 1.6 млрд. лева. Това на практика представлява близо половината  от ресурса на програмата.

Най-много средства от общия обем на програмата, който е в размер на 3.6 млрд. лв., е предвиден за инвестиции във водния сектор. Според еконачалника  всеки момент се очаква четиринадесет ВиК оператори  да започнат да подават своите  предложения. Това щяло да гарантира, че в рамките на следващите пет години качеството на пречистване на питейните и отпадните води да бъде на много по-високо ниво.

Според официалната информация към момента на бенефициентите са изплатени над половин милиард лева, а сертифицираните средства до края на годината ще достигнат 460 млн. лева.

В подкрепа на думите на министъра  ръководителят  на управляващия орган на програмата Валерия Калчева съобщи, че през тази година  са успели да обявят девет процедури на стойност над 2 млрд. лева. И допълни, че през 2018-а  са били сключени 55 договора, с обем на инвестициите над 850 млн. лева. Изплатените към бенефициентите средства само за тази година възлизат на над 367 млн. лв., или 10.6% от бюджета на програмата.

"През 2018 г. беше реализиран сериозен напредък, но изпълнението на програмата не е само цифри - а цифрите не са самоцел. За всички нас, чиято работа е свързана с реализацията на екологични мерки, е ясно, че ефективното, балансирано и щадящо използване на природните ресурси е от първостепенно значение за природата - домът, в който живеем“, това според пресслужбата на ековедомството е обещала още Калчева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във