Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екотранспорт ще има в Пловдив в европейско финансиране

Общинските съветници в Пловдив са одобрили предложението на кмета Здравко Димитров за извършване на оценка на имот в район „Тракия, който да стане част от капитала общинското дружество „Екобус“, което е в процес на учредяване, съобщиха от общината. „Това е първата стъпка за създаване на общински градския транспорт, с което ще можем да кандидатстваме по оперативните програми за европейско финансиране и Пловдив ще има екологичен транспорт, което е важно за хората и чистотата на въздуха в града“, обяви заместник-кметът Тодор Чонов.

Общо 2.5 млн. лв. ще бъдат заложени за начало на работата на дружеството. Плановете са то да започне с 20 собствени автобуси, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток предимно от ученици. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1.17 млн. км годишно. Инвестиционните разходи, свързани с дейността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21.6 млн. лв. без ДДС и ще бъдат направени за закупуване на електрическите автобуси (12-метрови), зарядни станции и изграждане на депо.

Като втора стъпка, общинските съветници гласуваха провеждането на конкурс за избор на управител, който да инициира процедурата за получаване на лиценз за оператор за извършване на обществен превоз на пътници.

По отношение на

промяната в бюджета на Община Пловдив

и наложената финансова корекция от Управляващия орган на МРРБ по проект „Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ в размер на 5% от стойността на проекта или 905 785.02 лв. кметът Здравко Димитров съобщи, че в момента се обжалва наложената санкция и се очаква решение на съда.

Заместник-кметът Тодор Чонов е припомнил, че в момента Община Пловдив е завела иск срещу испанската фирма „Индра“ на стойност 1.5 млн. лв. за неизпълнение на Транспортния  проект по безпрепятствено въвеждане на електронно-билетната система, изтеглена е и банковата гаранция в размер на 600 000 лева. В договорите с фирмата е записано още, че при налагане на финансов корекция от страна на управляващия орган, то тя ще бъде предявена отново към „Индра“.„Тези средства - близо 1 млн. лв., ще допълним към иска към фирмата изпълнител на транспортния проект. Заведеното дело е в ход и е във връзка със следгаранционното обслужване. Администрацията е предприела всички действия за защита на обществения интерес“, коментира заместник-кметът Тодор Чонов. В момента се правят разчети за това каква сума ще е необходима за пускането на електронно-билетната система.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във