Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕКОТОКЪТ ЩЕ СЕ ИЗКУПУВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници и чрез когенерация, ще се изкупува до 2011 г. на преференциални цени. Това предвиждат част от промените в Закона за енергетиката, които бяха представени на 11 януари от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Иванка Диловска. Инвеститорите, които изградят нови екоцентрали, ще могат да ползват преференциалните цени за период от осем години.
Сега Националната електрическа компания е задължена да изкупува тока, произведен от вятърни централи, по цени от 120 лв. за мегават, а от ВЕЦ - за 80 лв. за мегават. В същото време системният оператор брои между 120 и 79 лв. за мегават електроенергия, произведена чрез комбинирано производство.
Промените на практика означават провал на системата на зелените сертификати, която бе утвърдена с приемането на Закона за енергетиката през 2003 година. Тя предвиждаше всяка електроцентрала у нас да произведе определено количество ток от възобновяеми енергийни източници (малки ВЕЦ, от вятъра и слънцето, от геотермални източници, биомаса и когенерация). Тоест всеки замърсител трябваше да инвестира в екологично производство или да си ги купи екоток от някой друг играч на пазара.
Системата на зелените сертификати можеше да се въведе само ако досега беше създаден базисен пазар за търговия с такава електроенергия, а такъв няма, призна Диловска.
С предлаганите промени интересът за изграждане на нови екоцентрали ще се увеличи допълнително. Не че той и сега е малък. В Министерството на околната среда и водите има подадени над 700 заявки за строителството на малки ВЕЦ. Съществуват сериозни проекти и за строеж на централи, които ще ползват биомаса и вятърни генератори. Значението на екоенергията ще нараства с приближаването на срока за приемането на България в Евросъюза. Амбицията на общността е до 2010-а 22% от произвежданата електроенергия да е от възобновяеми енергийни източници. Изискването към нашата страна е дотогава производството на екологична енергия да достигне 8% от общия й енергиен баланс. Сега то е около 4 на сто.
Другите промени в Закона на енергетиката са свързани с въвеждането на крайни доставчици на ток, които ще продължат да продават по регулирани цени на битови и стопански потребители и след 1 юли 2007 година. Досега се предвиждаше от тази дата пазарът на ток у нас да се либерализира изцяло и всички потребители да могат да избират своя доставчик.
Предприемаме тези мерки, тъй като все още потребителите не са подготвени за такава практика, а и за да ги предпазим, ако избраният от тях снабдител не изпълнява ангажиментите си. Тези дружества, които в известна степен ще играят ролята на обезпечител на пазара, ще се избират и лицензират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обясни Диловска.
От промените в закона ще бъдат засегнати и топлинните счетоводители. Те ще трябва да се впишат в задължителен публичен регистър, който ще се поддържа от Комисията за търговия и защита на потребителите към ведомството на Румен Овчаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във