Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екосдружение иска да остане забраната за строителство при малки ВЕЦ

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" призовава Министерство на околната среда и водите да оттегли предложени промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водноелектрически централи.

Предложената промяна в Закона за водите премахва забраната за строителство на нови ВЕЦ в защитени зони от "Натура 2000" и защитени територии, смятат екоактивистите.

Според тях чрез игра на думи и изпразнена от съдържание терминология привидно е предвидена забрана за един вид водни централи /деривационни/, но се позволява строителството на друг вид /руслови, но не каскадни/. Към този момент от всички малки ВЕЦ-ове с водохващания на реки само три отговарят напълно на действащото законодателство, посочват от коалицията.

Представителите на обединението смятат, че именно тези ВЕЦ-ове създават редица проблеми като пълно пресушаване на речни участъци и изпускане на токсични води.

След обществен натиск и действия на Европейската комисия, нови ВЕЦ в мрежата "Натура 2000" бяха забранени. Няма мотиви за вдигането на забрана, която защитава реките и обитаващите ги видове, смятат природозащитниците.

В случай че поправките бъдат гласувани от Народното събрание, Коалиция "За да остане природа в България" ще се обърне и към президента Румен Радев с искане за вето, за да се спре унищожаването на реките на България, се посочва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във