Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еконт" на министър Събев доброволно плаща над 13 млн. лв. на НАП

"Еконт" ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП, въпреки че фирмата е спечелила дело на първа инстанция по този казус, съобщават от компанията

Повече от година продължава съдебната битка по въпроса дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Междувременно от НАП отправили предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от „Еконт“ за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се е произнесъл в полза на „Еконт“ на първа инстанция. Въпреки това компанията взела решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избрала да не продължава съдебните дела.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода е в размер на 3 800 000 лв. Тази сума била депозирана още през 2020 г. и било заведено съдебно дело Компанията е спечелила делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда били, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство. Дни преди Коледа на 2021 г. обаче „Еконт“ получила нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лева.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични.

Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ решила да поеме изцяло изплащането на сумите.

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, сподели като свой личен мотив транспортният министър Николай Събев, основател на компанията „Еконт“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във