Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистърът увери, че в язовирите има достатъчно вода

В язовирите има достатъчно вода и няма опасност от кризи. Хората трябва да са спокойни, че е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването. В същото време има достатъчно свободен обем, за да бъдат поети количествата от пролетното снеготопене. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология прогнозните снежни запаси за страната като воден еквивалент са 1,9 пъти по-големи в сравнение с м.г., което ще гарантира потреблението.

Министърът изрази разочарованиeто си, че през последните дни се чувства като в театър на абсурда: „До вчера получавах въпроси дали ще прелеят язовирите, днес ме питат дали са под мъртвия обем."

В момента в големите и значими язовири има 3 474,8 млн. куб. м, което представлява 54% от техния обем. Водата в язовирите за питейно-битови нужди е 1054,7 млн. куб. м или 70,3%. Язовирите за напояване са пълни на 46,2%, а енергийните на 55,5%. Никъде няма язовир, чието ниво е под мъртвия обем.

Има свободни обеми в язовирите в страната, успокои министър Василева. Това се отнася и за яз.„ Въча". Общият му обем е 226 млн. куб. м., а мъртвият - 24 млн. куб. м. Сега в язовира има 127 млн. куб. м вода или 56,4%.

"В началото на януари операторът ни попита дали може да използва по-голям ресурс от разрешения по график , на което ние отговорихме с „не". Така че няма драма. Това е оперативна кореспонденция", заключи министър Василева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във