Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистърът: Ще замразя проекта на Рилските езера, по-достойните да го направят след това

"Ще замразя проекта на Рилските езера, по-достойните да го направят след това." Това заяви по време на редовното правителствено заседание министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Целият този проект съм го спрял още вчера. Това, което се извършва там и в няколко други парка, е с цел да се спаси природата. Да не гази кой, където намери, а да мине по точно определени пътеки с парапети. В момента, в който започва да се прави, защо се прави? Багери и булдозери и аз не виждам защо трябва да има горе. Можеше по-лека техника. Предвидено е този чакъл да се качи с магарета, мулета. Тези пътеки обаче трябва да ги има. Ще съм много щастлив да ги спрем и след 1 година да дойдете да кажете: "Ама защо ги няма тези пътеки? По цял свят е така", обърна се Димитров към премиера Бойко Борисов.

Борисов препоръча на екоминистъра да се събере с природозащитниците и да уточнят проекта.

"Покани ги и го направете като хората. Най-лесно е да го замразим. Само че езерата се заблатяват. Опитайте с по-разбираем тон. В началото е така. Седнете на чай, билков, липов, вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете. Пари сме дали за Седемте рилски езера, да станат красота. Разберете се, не се инатете. Ти можеш да го замразиш, парите ще отидат за друг проект. А защо? Това ни е като перла", отбеляза министър-председателят.

Той допълни, че е разпоредил спирането на проекта и вицепремиерът Томислав Дончев трябва да отиде днес на място.

Във вторник екоминистерството съобщи, че изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза", за който се разбра след снимки на багер край езерото Бъбрека, се прекратява за извършване на проверки на изпълнението му на място.

Ресорният министър е издал заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, който е финансиран с европейски средства по оперативната програма "Околна среда".

Преди това беше съобщено, че по нареждане на премиера, Томислав Дончев е изпратил писмо до Емил Димитров да бъдат спрени всички действия в планината.

Казусът се появи, след като граждани сигнализираха в социалните мрежи за пореден случай на навлизане на строителна техника в защитена територия в района на Седемте рилски езера и изразиха опасения от строежи. Директорът на Националения парк "Рила" Красимир Андонов съобщи, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Основните пътеки ще бъдат покрити с чакъл и са планирани прегради от дърво, а причината е, че те са ерозирали заради прекомерния туристически поток. 

Прокуратурата в Кюстендил се самосезира по медийни публикации и разпореди проверка. Проверката следва да бъде осъществена от сектор "Икономическа полиция" в Районното управление в Дупница.

Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк "Рила", посочват от Окръжната прокуратура и добавят, че проверката следва да приключи в най-кратък срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във