Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистърът промени месечния график за ползване на вода от язовир "Студена"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди изменение в месечния график за ползване на водата от комплексните и значими язовири за месец април. С изменението на "ВиК - Перник" се отпускат допълнително 0,300 млн. куб. метра вода от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник и съседни населени места.

Искането е на местното водно дружество и е направено днес, в последния работен ден преди великденските празници.

Междувременно стана ясно, че 95% от водата, която се подава за Перник от водосбора на язовир "Белмекен", достига до жителите на града.

По думите на изпълнителния директор на "ВиК-Перник" Борислав Иванов, това са около 295 л/сек. С тях през деня се захранват най-големите пернишки квартали - "Изток", "Мошино" и "Тева", както и селата Големо Бучино и Люлин. Нощем със софийска вода се пълни резервоарът за централната градска част и останалите населени места, които се водоснабдяват от язовир "Студена".

Към днешна дата водният обем на "Студена" е 10 705 000 куб. м, при капацитет 25 519 100 куб.м. Притокът е 2380 л/сек, разходът - 298 л/сек.

Поради установени лоши качества на питейната вода за бл.1, бл.3 и бл.5 на Бучински път, водата може да се ползва само за битови нужди. Водното дружество е осигурило водоноски с питейна вода пред засегнатите жилищни блокове. Работи се по отстраняването на проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във