Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистърът предлага мерки срещу масовия внос на стари коли

Трябва да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден. Това каза министърът на околната среда Нено Димов пред БНТ. По думите му, мерките можело да се насочат към търговците на такива коли.

По темата обаче трябва да се произнесе и Министерството на финансите.

"У нас предпочитаме германска мощна кола на 20 години пред друга по-скромна на пет години за същите пари", коментира Димов. Той посочи, че в момента има фирми, които се рекламират, че извършват сваляне на катализаторите на автомобилите. По думите му са нужни законодателни промени, за да им се търси отговорност за това.

За втория лифт на Банско, Димов коментира, че ще се съобрази с решението на съда, което очаква да бъде обявено през юли и "може би ще развърже ръцете за строителството". Той е категоричен, че ще прилага решението на съда - да има или не екооценка, и за всички следващи подобни казуси.

"Трябва да се намери такъв тип решение, че да не се качват колите на Банско, защото е замърсяване. Да могат тези, които искат, да карат ски, но и да не се пречи на други туристи, които искат през лятото да се разхождат", каза още Димов.

Министърът има  идея държавата да осигури на социално слабите семейства отоплителни уреди на пелети, вместо по-силно замърсяващите въглища и на дърва. Финансирането може да стане от еврофондовете.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във