Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистърът отчете "огромен успех" с боклука - върнали 28 контейнера на Италия

Ние с корабите бележим успех, който не го е имал никога. Първото значимо действие, което центъра направи е, че върнахме част от контейнерите, които бяха заловени. Те за първи път, първо, бяха върнати в Италия, после италианските власти признаха, че при тях е извършено нарушението. Карабинерите там извършват една много мащабна акция, обяви министърът на околната среда Емил Димитров.

По думите му в бъдеще само на Варна - Запад ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне.

"Ние първо сме ги заловили в България, после не сме допуснали да влязат в България, след което ги товарим на кораби и ги връщаме на този, който ги е изпратил, а и самите италиански власти признаха, че нарушението при тях. Това, че сме върнали контейнери, България не може да носи санкции. Но това е огромен успех за България", подчерта Димитров. 

Министерството на околната среда и водите създаде координационен център с участието на МВР, прокуратурата, свързаните с МОСВ институции, които контролират вноса на отпадъци от чужбина. Чрез него ще се контролират граница, Митница и Гранична полиция.

"По отношение на пристанищата, там се следи в реално време всички кораби, които пътуват. И ние както знаем кой кораб трябва да дойде в България знаем след колко минути ще пристигне или къде се намира в момента", обясни министърът пред БНТ. 

"Бобов дол в момента нямат разрешение да изгарят отпадъци, докато не си поставят филтри на системите за сигурност. Ще им разрешим на площадката, на която има останали количества да я изчистят, като в Перник. От тази група ТЕЦ-ове само Сливен има право да изгаря отпадъци, там нещата са под контрол. В момента контролираме транспорта София – Златна Панега, София – Сливен, нямаме основание да се притесняваме. И трите циментови завода към момента работят много добре. Проблемът е, че те изгарят наши и чужди отпадъци", обобщи Емил Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във