Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистерството засилва контрола над чистотата на въздуха в Русе

Набелязани са мерки, свързани с контрола на предприятията в Русе и мониторинга на качеството на атмосферния въздух (КАВ). Това обяви днес на брифинг зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

„Възстановяваме работата на мониторинговите станции. От снощи на станцията, която е разположена на индустриалната зона, в най-кратък срок ще дойде и втора мониторингова станция. Засилваме капацитета, включително с удължено работно време, с работа в почивни дни, за да може този контрол да бъде ефективен и да постигне своята цел“, заяви Николова.

Целта е ясна - да се установят промишлените замърсители и да бъдат принудени със силата на закона да спазват екологичното законодателство.

По данни на Регионалната екоинспекция в Русе има 92 промишлени предприятия потенциални замърсители, от които 17 отделят в производството си интензивно миришещи вещества.

Мобилните станции, които от снощи работят, предстои да имат и допълнителни газанализатори за специфични вещества, които са съединения от органичната химия.

На срещата със зам.-министър Николова присъстваха областният управител, председателят на общинския съвет и кметът, което е ясен знак, че в този екологичен проблем няма политически нюанси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във