Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистерството започна масови проверки за горене на отпадъци

Министерството на околната среда започна масирани проверки в тецове, циментови заводи и депа за отпадъци. Целта е да се провери дали в тях се горят боклуци. Проверки се извършват в Пловдив, Плевен, Монтана и още места в страната.

Екоминистърът Емил Димитров ще предложи да бъде създадена специална дирекция, която да издава разрешителните, да следи вноса на отпадъците от чужбина и да контролира дейността на депата.

"Имам клипове от сметища, които приличат на Великата китайска стена. Казал съм да не се издават нови нотификации на хора, които имат съвсем малки мощности за преработване и са се задръстили с материал за една година напред", обясни Емил Димитров.

Преди дни депутатите гласуваха всички инсталации за отпадъци да преминават през процедура по задължителна Оценка на въздействието върху околната среда.

Прокуратурата повдигна обвинения за горене на отпадъци. Петима души бяха оставени за постоянно в ареста след прокурорската акция, при която бяха арестувани бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. За постоянно под стража засега остават Живков, Атанас Бобоков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов.

Според прокуратурата те са участвали в организирана престъпна група. Живков е оказвал натиск върху служители в регионалните инспекции по околната среда и водите, работещи по линия на отпадъците.

Адвокатът на братя Бобокови твърди в отворено писмо, че са били насърчавани от държавата да не изнасят опасните отпадъци от предприятието си "Монбат" в чужбина

Адвокат Василев заяви, че прокуратурата и съдът мачкат законен бизнес. Той твърди, че обвинението срещу Бобоков е толкова неясно, че не би трябвало изобщо да има мярка за неотклонение срещу него.  

Той е на мнение, че Бобокови са били изкуствено пришити към италианския боклук и фирмата им е давала отпадъци само на дружества, получили съответните нотификация от Министерството на околната среда, т.е. имащи разрешение да извършват въпросната дейност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във