Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистерството спря багерите в парк "Рила"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма "Околна среда" спиране на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" 2-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му.

На ръководството на Национален парк "Рила" e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Снимки на багер бяха качени в социалните мрежи вчера и предизвикаха възмущение, защото не бе изяснено веднага дали има строителни дейности край езерото "Бъбрека" и как тежката машина е стигнала до мястото.

По-рано днес няколко медии съобщиха, че по неофициална информация премиерът Бойко Борисов е наредил незабавно спиране на дейностите с тежкотоварни машини в Рила и бърза проверка. В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е разпоредил със специално писмо до министър Емил Димитров да спре изпълнението на дейностите по проекта. В писмото Дончев настоял всички дейности по проекта да бъдат прекратени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти. 

Председателят на екокомисията в парламента Ивелина Василева съобщи на брифинг в Народното събрание, че се е срещнала с Димитров и е поискала информация за дейностите в националния парк. Василева била уверена от ресорния министър, че се извършва проверка в момента за това какви процедури са били прилагани и как са одобрявани дейностите.

В района на Рилските езера е започнала реализацията на проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозията. Това обяви в официална позиция в понеделник Красимир Андонов - директор на Национален парк "Рила" за публикуваните снимки на тежка техника, която работи по терена около "Бъбрека".

Багерът е качен на самоход и може да се види, че няма никакви увреждания. "Няма да се разкопава, няма да се разорава, както се спекулира. През юли и август има голям туристически поток, това е дестинация, която привлича много посетители. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи един малък участък, където не можеше да се работи ръчно, но е предвидено като цяло материала да се качва с коне", увери Андонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във