Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екоминистерството е знаело за "подпорния хотел" на Алепу

Инвеститорът на Алепу е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това стана известно от отговора на служебния екоминистър Асен Личев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Димитър Найденов от "Демократична България" за действията и бездействията на ресорното министерство по казуса.

"Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на Оценката на въздействието върху околната среда, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас от 29 декември 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж". С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът. Той припомни, че е уволнил директорката на РИОСВ - Бургас, която е подписала решението. Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, каза още Личев.

По думите му от 2017 г. до 2020 г. екоминистерството не е свършило нищо по казуса. Проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за Алепу, "той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 година. Назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано. И затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", уточни служебният ресорен министър.

Подкрепяме становището на прокуратурата, че на проекта не е проведена задължителната по закон Оценката на въздействието върху околната среда, посочи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във