Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Еколози скочиха срещу златна концесия

Няколко екологични организации поискаха от новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев да развали концесионния договор с канадската компания Дънди Прешъс Металс за добив на злато край Крумовград, а от новия министър на екологията Юлиан Попов да отмени оценката на проекта за въздействие върху околната среда.


Еколозите съобщиха, че вече са подготвили документи, за да обжалват публично-частното партньорство пред Европейската комисия с мотива, че канадците не са открили находището, а то е било разработвано още от траките и е най-старото в Европа. Изтъква се фактът, че според нашето законодателство е необходимо първо да се проведе конкурс за търсене и проучване на подземни богатства, след това да се докаже, че са открити залежи, и на основание на регистрирано търговско откритие да се предостави концесия за добив. Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени и Брюксел не им отговори в законоустановения тримесечен срок, те възнамеряват да заведат дело и срещу Европейската комисия в съда в Люксембург.


Екоорганизациите изтъкват, че разполагат със становище на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, което ще им помогне да защитят тезите си. На практика открит търг не е провеждан, което се определя ката нерегламентирана държавна помощ. При изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда пък липсвали данни как реализирането на проекта ще се отрази върху здравето на местното население. В доклада било цитирано заключение на здравното министерство, но проверка на природозащитниците установила, че във ведомството няма такъв документ.


Представителят на сдружението Живот за Крумовград Мария Дамянова отбеляза, че когато е дадена концесията, никой не взел под внимание резултатите от четирите обществени обсъждания, от които става ясно, че 90 на сто от местните хора категорично не били съгласни да се допуснат канадците да добиват злато. Дамянова посочи още, че самото находище се намира в защитената зона Източни Родопи и граничи със защитената зона Крумовица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във