Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Екочиновниците се качват на ловешки пикапи

Коледните подаръци за служителите в Министерството на околната среда и водите дойдоха тази година по-рано. През седмицата ресорният министър Искра Михайлова подписа договорите за доставката на нови автомобили, предназначени за работещите в националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан и в регионалните екоинспекции в Благоевград, Бургас, Варна, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Хасково. Возилата ще струват общо над 3.1 млн. лв., като средствата са осигурени от оперативната програма Околна среда по проект Транспортно-техническо обезпечаване за изпълнението на дейности в защитени територии изключителна държавна собственост.


След продължилия четири месеца конкурс министър Михайлова е избрала в крайна сметка ловешката компания Литекс Моторс за доставката на 51 лекотоварни автомобила с висока проходимост. Става дума за пикапите Steed 5,които са единствените модели от този сегмент, сглобявани в завода на Great Wall у нас. От информацията в договора става ясно, че екоминистерството се е съгласило да плати за превозните средства точно 2 090 490 лв. без ДДС, което прави по 49 188 лв. с ДДС на кола. Интересно е обаче, че в интернет страницата на производителя в момента върви реклама на въпросния пикап, според която цените му варират от 26 990 до 36 990 лева. Тоест държавата ще плати близо 35% повече от обявените цени. Дори да предположим, че чиновниците ще си вземат возила с всички възможни екстри, цената им по каталога пак стига най-много до 46 хил. лв. за брой. Така че засега остава тайна какво точно ще получи държавата в повече срещу останалите над 3 хил. лв. до договорената с Литекс Моторс стойност.


Хубавото в цялата история е, че все пак се подпомага българското производство, но има един проблем, който може сериозно да разтресе сделката. Той е свързан със Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, и техните действителни собственици, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2014-а. Ако това стане, ще бъде отрязан достъпът до обществени поръчки на всички офшорни дружества и техните дъщерни фирми у нас и подписаните вече договори ще бъдат анулирани. А зад собственика на Литекс Моторс - Литекс комерс, стои именно такова дружество - регистрираното на Британските Вирджински острови Литекс инвестмънт лимитид. Разбира се, в новия закон е предвидена и вратичка за измъкване от тази ситуация, благодарение на която ще е достатъчно на мястото на офшорката да бъде вписано редовно физическо лице.


Иначе освен пикапите за служителите в националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан ще има още 11 леки автомобила с висока проходимост. За доставката им е избрана Ратола Лизинг, която е дистрибутор на корейската компания Ssang Yong. Кой точно модел на марката ще обикаля из националните ни паркове отсега е трудно да се каже. Знае се обаче, че единадесетте коли ще струват точно 560 511 лв. без ДДС, което прави по 61 146 лв. с ДДС за бройка. Друг е въпросът, че в каталозите на Ратола няма високопроходима кола с цена над 60 хил. лв. дори с премиум оборудване. Изглежда, и в този случай за екочиновниците ще има нещо специално.

Facebook logo
Бъдете с нас и във