Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕКОБУЛПАК ВДИГА ТАКСИТЕ ЗА ОПАКОВКИТЕ

Екобулпак ще вдигне таксите за опаковките средно седем пъти. Това заяви председателят на съвета на директорите на дружеството Филип Рaмбауд. Клиентите на компанията обаче ще плащат три пъти по-малки такси, отколкото тези на държавното дружество Предприятие за управлението на дейностите по опазване на околната среда.
Увеличението на таксите се налага, за да може да бъде изпълнена инвестиционната програма на дружеството, предвиждаща 15 млн. лв. инвестиции в събирането и преработката на отпадъците. До края на тази година се очаква да бъдат изградени пет или шест сепарационни мощности за разделяне на отпадъците в Сливен, Ямбол, Габрово, Ловеч, Видин и София. Първата ще бъде пусната в Сливен.
От Екобулпак заявиха също, че е възможно основните храни да поскъпнат с 5-13 на сто в рамките на месец, ако влезе в сила заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, според която компаниите трябваше да внесат в хазната такси за пуснатите на пазара опаковки, независимо че вече са си платили на организации за оползотворяване на отпадъците. Чакъров не призна и одитите за извършените дейности на Екопак, Екобулпак, Репак и Реко Пак, чиито членове са потърпевшите компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във