Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еко технологични решения влизат в градския транспорт

Общините не само не се отказват от проекти, които са започнали преди Ковид пандемията, но и продължават да правят планове, с които да променят населените места към използване на повече "зелен", по-ефективен и бърз градски транспорт. Освен на собствени сили, разчита се и на финансиране по европейски програми. Градовете трябва да бъдат гостоприемни към човека, а екологичният градски транспорт може да предостави тази възможност.

Проектът "Развитие на устойчив градски транспрот на град Габрово" се осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020", съобщиха от общината. С него ще се осъвремени градския транспорт на града ни, правейки го по-екологичен. Намаленото потребление на енергия, подобрената достъпност и разширените възможностите за алтернативни форми на транспорт допринасят за повишаване качеството на живот и подобряване на екологичната среда. Най-големият проект на Габрово в Програмния период 2014-2020 г., бе изпълнен в рамките на 48 месеца и е на стойност 13 658 028 лева. С трите нови 12-метрови електробуса беше поставен финал в изпълнението на дейностите по проекта. Заедно с тях са изградени и три зарядни станции, доставена е и една мобилна зарядна станция.

Представителите на "Чериът моторс" са връчили символичен ключ на кмета Таня Христова и пожелаха на Габрово да има още много успешни партньорства и да се възползва от модерните и екологични технологични решения в обществения транспорт.

В Стара Загора приключиха проект "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – фаза ІІ”, съобщиха от общината. Той е с акцент основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт.

По този начин се осигуряват по-ниски нива на замърсяване на околната среда, които не оказват вредно влияние върху здравето на хората и върху самата природа. Този проект, включва и изграждане на Система за контрол на трафика.

С изцяло нови контролери са оборудвани общо 37 кръстовища.  С въведената нова система се позволяват няколко начина за управление на трафика. Най-важният е координация между кръстовищата, другият начин е гъвкаво управление, което работи като регулира продължителността на зеленото време чрез данните от инсталираните трафик детектори. Третата основна функция на светофарите в момента е осигуряване на приоритет на превозните средства, обслужващи градския транспорт.

В процедура е и обществена поръчка за 33 нови електробуса, които да допълнят автопарка на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. От Община Стара Загора съобщиха, че ще кандидатстват по програма „Life” за разработване на нова транспортна схема, която да задоволи потребностите на всички ползватели на обществения транспорт в града.

Общата стойност на проекта е 14 727 612 лева, от които собственият принос е в размер на близо 760 хил.лева, а останалото е финансиране от безвъзмездна финансова помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във