Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Екатерина Захариева е на официална визита в Унгария

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения.

Днес в Унгария ще бъде тържествено отбелязан и Денят на българо-унгарското приятелство. Захариева ще разговаря с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, като двамата ще обсъдят двустранните отношения, икономическото и енергийното сътрудничество, кризата, предизвикана от разпространението от коронавируса, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Двамата министри ще подпишат Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария, както и документ за отбелязване на 100-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения. 

Това е първо двустранно посещение на Екатерина Захариева в Унгария, посочват от пресслужбата на Министерството на външните работи.

В рамките на визита Екатерина Захариева ще награди със Златен почетен знак българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни. Отличие ще получат застъпникът на българското малцинство в унгарския парламент Симеон Варга, председателят на Българското дружество в Унгария Димитър Танев, председателят на Българското републиканско самоуправление в Будапеща Данчо Мусев и Светла Кьосева, дългогодишен директор на Училището за роден език в Будапеща.

В Унгарския национален музей, където ще се състои церемонията по награждаването, външният ни министър ще открие и художествена инсталация с българските букви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във