Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК започва консултации за разрешаването на инвестиционни спорове

Европейската комисия стартира обществени консултации с всички заинтересовани страни, относно възможните варианти за многостранна реформа на начина, по който се разрешават инвестиционни спорове, включително възможността за създаване на постоянен Многостранен инвестиционен съд.

Идеята за многостранно реформиране на системата за разрешаване на инвестиционни спорове възниква в рамките на предишно допитване, където редица заинтересовани страни са посочили, че реформата на системата за разрешаване на инвестиционни спорове е най-добре да бъде предприета на многостранно ниво, а не чрез двустранни реформи. Комисията изложи тази идея през 2015 г. в свои Концепция и Комуникация относно търговията и инвестициите и тя до голяма степен бе подкрепена от Европейския парламент и от държавите членки на ЕС.

Това обществено допитване се основава на оценката на първоначално проучване на въздействието, публикувано от Комисията на 1 август 2016 г. Резултатите от това допитване до обществеността ще бъдат включени в доклада за оценката на въздействието, който службите на Комисията понастоящем подготвят, относно възможностите за участие в многостранна реформа на системата за решаване на международни инвестиционни спорове

Facebook logo
Бъдете с нас и във