Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК забранява сламките, клечките за уши и приборите за еднократна употреба

Европейската комисия е напът да въведе мерки за намаляването пластмасовите отпадъци чрез забрана на различни продукти за еднократна употреба - сламки, прибори за хранене, клечки за чистене на уши, пръчки за балони. Другата идея е повечето пластмасови бутилки да се събират до 2025 година. 

"Пластмасовите отпадъци несъмнено са голям проблем и европейците трябва да действат заедно, за да се справят с него, защото в крайна сметка тези отпадъци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна", заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

В предложената директива се настоява за забрана на различни изделия за еднократна употреба от пластмаса, но не посочва крайна дата.

Тези продукти вече трябва да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът, който трябва да бъде одобрен от 28-те членки на ЕС, за да влезе в сила. Той предвижда още страните в алианса да ограничат използването на пластмасови кутии за храна и чаши за питиета, като стимулират алтернативи за продажба или предприемат мерки да не са безплатни.

Предложението предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи.

Предлага се, например, производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища. Друга идея гласи, че страните членки на ЕС трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване. Записани са и изисквания за по-ясни означения за продуктите от пластмаса, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят.

Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране.

ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай

Facebook logo
Бъдете с нас и във