Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК ще провери сделката за ЧЕЗ, ако държавата влезе в нея

Еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович обяви, че Европейската комисия ще провери сделката за активите на ЧЕЗ в България, ако държавата влезе в нея. По-конкретно Еврокомисията ще провери за нарушения на Третия енергиен пакет.

По думите на Шефчович регулаторните институции в Брюксел ще преценят как да действат по казуса едва след като бъде финализирано споразумението между компаниите.

"В Европейската комисия вярваме, че всички принципи по сделката за "ЧЕЗ България" ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат необходимите анализи", посочи Марош Шефчович след участието си в дискусията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". Събитието е част от програмата за председателството на Съвета на ЕС и е организирано от Института за енергиен мениджмънт.

Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България е била обсъдена и на среща между Шефчович и премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.

Шефчович също така посочи, че Брюксел следи процеса, защото темата е важна за обществото и за да са сигурни, че се спазват европейските изисквания.

"Сутринта разговаряхме с премиера по тази сделка и се съгласихме, че това е сделка между две частни компании. Имам информация, че всички отговорни органи в България, в това число правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки. Ние в ЕК просто искаме да знаем, че се спазват всички принципи и закони на европейското законодателство", обясни зам.-председателят на Европейската комисия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във