Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕК РАЗСЛЕДВА СЛИВАНЕТО НА СЮЕЗ И ГАЗ ДЬО ФРАНС

Разследването, което европейските антимонополни власти започнаха на 19 юни около подготвяното сливане между енергийните компании Сюез (Suez) и Газ дьо Франс (Gaz de France), може да стане причина за продажбата на ключови активи. След първоначални проучвания Европейската комисия (ЕК) обяви, че планираният съюз на стойност 33.3 млрд. евро би породил сериозни пречки за нормалната конкуренция в Белгия и Франция. Комисията трябва да обяви решението си по въпроса до 25 октомври.
Новината за разследването съвпадна с подготвяната за 20 юни стачка на френските синдикати, които протестират срещу сделката. Сливането, което ще блокира евентуална оферта на италианската компания Енел (Enel) към Сюез, предизвика политически спорове и обвинения в икономически национализъм още при обявяването му през февруари.
Ако се обединят, Газ дьо Франс и Сюез ще създадат второто по мащаба си публично дружество за комунални услуги в света. Сюез притежава най-големия производител на електроенергия в Белгия Електрабел (Electrabel), както и дялове във водещото газоразпределително дружество в страната Дистригаз (Distrigaz) и в оператора на белгийската газова мрежа Флуксис (Fluxys).
Загрижеността на комисията е породена от факта, че сливането ще обедини операциите по доставките на двамата основни газови и електрически оператори в Белгия и на двама от тримата най-големи газови оператори във Франция. Новото дружество ще се сдобие и с контрол върху голяма част от вноса на газ в двете страни. Проблеми се очакват също заради контрола върху важни инфраструктурни обекти като транспортни мрежи и складови съоръжения. Трябва да гарантирам, че на индустрията и потребителите в Белгия и Франция няма да им се наложи да плащат цената на това сливане, каза еврокомисарят по конкуренцията Нийли Крус.
Разследването на ЕК не е единственият проблем, който пречи на сделката между двете дружества. За да получи съгласието й, френското правителство предложи да намали своя дял, заложен при частичната приватизация на Газ дьо Франс миналата година, от 70 на 34 процента.
В понеделник (19 юни) премиерът Доминик дьо Вилпен заяви, че напредва по въпроса и че планира да изготви график за разрешаване на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във