Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК предлага държавите от ЕС да могат да рекапитализират дружества, докато трае COVID-19

Европейската комисия е предложила да бъдат разширени временните възможности за предоставяне на държавна помощ, докато трае епидемията от Ковид-19, съобщава БТА.

Така временно държавите в Европейския съюз ще получат правото да рекапитализат нуждаещите се от помощ дружества. Но, тъй като подобна намеса може да окаже значително въздействие върху конкуренцията на единния пазар, тя следва бъде използвана като последна възможност, се отбелязва в съобщение на Европейската комисия.
Затова такава една мярка трябва да бъде предприемана само при ясни условия за намеса и оттегляне на държавата от тези дружества, като се спазват строги правила за управление и подходящи мерки за ограничаване на възможното отражение върху конкуренцията в сектора, страната или общността.
От комисията уточняват, че стремежът е новите временни промени да бъдат подготвени до следващата седмица. Причината за това е, че много дружества в различни страни са пострадали от мерките, които държавите се принудиха да предприемат заради епидемията от коронавирус. Загубите от значителното намаляване на икономическата активност могат да предизвикат спад на собствения капитал и да влошат способността на дружествата да теглят заеми. Затова целенасочената държавна помощ за рекапитализация на нуждаещите се от  помощ дружества може да ограничи опасностите пред икономиката в ЕС, поясняват от комисията.
Допълненията във временните правила се прибавят към възможността държавите да купуват съществуващи акции на дружества на пазарна цена или като частни акционери, което не попада в обхвата на наблюдаваната от ЕС държавна помощ. Това може да бъде особено важно при държавна намеса за предотвратяване на "враждебни поглъщания" на стратегически дружества от чуждестранни купувачи. Комисията отбелязва още, че по този начин се улеснява целта на ЕС за оценка на чуждестранните инвестиции във време на епидемия и икономическа несигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във