Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК предлага допълнителни 460 млн. евро на България по инструмента SURE

Европейската комисия е изготвила предложение до Европейския съвет за отпускане на допълнителни 460 млн. евро финансова подкрепа за България по инструмента за временна подкрепа, известен като SURE. Така общото подпомагане за страната ни достига 971 млн. евро, става ясно от съобщение на сайта на Еврокомисията.

След като Европейският съвет одобри това предложение, тези средства ще бъдат предоставени под формата на заеми, отпуснати при изгодни условия.

Тази финансова подкрепа ще помогне на България да покрие разходите, които са свързани с продължаването на схемата за субсидиране на заетостта, въведена с развихрянето на пандемията от коронавирус.

България е осмата държава от Евросъюза, заедно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, която поиска подкрепа в допълнение към вече отпуснатата по инструмента SURE, и одобрена от Европейския съвет през 2020 година.

Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации - SURE, е ключов елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на работните места и служителите в отговор на пандемията от Ковид-19. 

По механизма за подпомагане Еврокомисията вече е изплатила 91.8 млрд. евро на 19 от страните. Остават още 6.2 млрд. евро, които може да бъдат поискани за евентуално подпомагане.

Инструментът SURE е достъпен за страните членки, които трябва да противодействат на отрицателните икономически и социални последици от епидемията от коронавирус на тяхна територия. Под формата на заеми ЕС подпомага засегнатите държави от общността за справянето им с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във