Банкеръ Daily

Любомира Ганчева:

ЕК показа жълт картон на правителството за Интегрирания план "Енергетика и климат"

Европейската комисия показа жълт картон на правителството на Борисов за Плана за енергетика за следващия програмен период, коментира пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева и припомни, че партията още преди години е предупредила, че подобен маниер в сектора ще съсипе българската енергетика.

Ганчева подчерта, че последиците са и за домакинствата, и за бизнеса. И обясни липсата на съдържание в стратегическите документи за сектор енергетика. "Това са само общи приказки, само обещания за някакви цели, без да се каже по какъв начин и как ще бъдат реализирани. В стратегията в Националния план липсват думи като „Балкански поток“, „Белене“, седми реактор в Козлодуй. Липсва яснота какво ще се случи във всеки от подсекторите на енергетиката", каза зам.-председателят на АБВ.

Любомира Ганчева отново очерта резултата от липсата на далновидност в сектора и припомни, че страната ни е на последно място в ЕС по енергийна ефективност и на първо място по енергийна бедност - за 2018 г. един от трима българи не се отоплява.

„По никакъв начин в Националния план не са обсъдени теми като замърсяването, по което отново България е на челно място и по какъв начин ние ще се възстановим от пандемията. Държа да подчертая, че тези конкретни акценти от оценката на ЕК идват да ни покажат, че правителството на Борисов, тези некадърни хора, не могат да създадат нито един стратегически документ в нито един сектор, особено в такъв сложен сектор, какъвто е енергетиката. България отдавна е загубила енергийната си политика като част от националната сигурност", посочи още политикът.

Ганчева обясни погрешния прочит на оценката от ЕК. „Тези инвестиции от 42,7 млрд. евро, на които нашето правителство разчита да бъдат получени, ЕК акцентира, че са представени като цифра и има изискване само за европейско финансиране. Тоест, няма никакво съфинансиране от страна на бизнеса, с други думи бизнесът не участва и в тези планове, а в един момент ще трябва да плати високата сметка за техния провал. Българското правителство, отбелязват и от Брюксел, в момента не поставя фокус върху енергийната бедност", коментира тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във