Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК отблокира 83 млн. лв. за София тех парк

Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия потвърди пренотификацията на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Научно-технологичния парк в София. С това на практика се отблокира финансиране в размер на 83 млн. лв. за реализирането на проекта, съобщиха от икономическото министерство.

Процедурата по пренотификация се проточи почти две години и беше движена от четири екипа на Управляващия орган на ОП "Конкурентноспособност".

Миналата седмица министерството на икономиката е потвърдило вече поетите ангажименти от страна на държавата за модела на научно-технологичния парк. Онговорът на Европейската комисия не закъсня и с полученото писмо от ЕК "София Тех Парк" АД като бенефициент може да получи аванс по договора, както и да започне да възстановява извършените разходи, се казва в съобщението на икономическото министерство.

В началото на декември предстои първа копка на Иновационния форум и паркинг сградата в Научно-технологичния парк. Договорите с изпълнителите за тях бяха подписани в началото на септември 2014 година.

Първият частен инвеститор, българската иновационна компания Walltopia, също предстои да обяви дата за започване на строителството на техния Collider Activity Centre отново през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във