Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия е одобрила схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19, съобщава БТА.

Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. след като България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 млн. лева за съществуващи или нови заеми в подкрепа на предприятия, засегнати от епидемията.
Припомняме, че капиталът на "Българска банка за развитие" АД бе увеличен чрез държавно финансиране с 500 млн. лева (255 млн. евро). С тези пари тя ще осигурява публични гаранции за инвестиционни заеми и кредити за оборотен капитал за микро-, малките и средните предприятия, засегнати от епидемията в страната, се посочва в съобщението.

С тази схема се цели да се ограничат опасностите, свързани с отпускането на заеми на предприятията, засегнати най-силно от икономическите последици от епидемията. Това финансиране ще помогне на предприятията да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции и ще разполагат с достатъчно налични средства, за да продължат дейността си.
Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, като за всяко предприятие размерът на съответния заем е ограничен до необходимото за покриване на неговите нужди от ликвидни средства в обозримо бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във