Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК одобри сделката за Vivacom

Европейската комисия одобри придобиването на едноличен контрол върху цялата "Вива Телеком България“ ООД и нейното дъщерно дружество "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (наричани заедно "БТК") от базираната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания United Group.

"Комисията установи, че предложената сделка няма да застраши конкуренцията предвид много ограниченото увеличаване на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагане на дребно на Pay TV услуги (чрез интернет) в България“ се казва в съобщението на ЕК.

Антитръстовите регулатори са установили също, че вертикалните връзки между пазарите за продажба на едро на мобилни и фиксирани разговори и надолу по веригата за мобилни и фиксирани далекосъобщителни услуги, произтичащи от сделката, няма да бъдат проблематични.. 

Към края на миналата година United Group заяви, че се съгласява да купи "Българска телекомуникационна компания", оперираща под марката Vivacom. Стойността на сделката не бе обявена, но по информация на "Ройтерс" тя е около 1,2 милиарда евро. По-късно компанията съобщи, че планира да пласира облигации на стойност около 1.795 млрд. евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови инструменти.

Както "Банкеръ" писа, досега конкурент на United Group в наддаването бе Providence Equity Partners. Но в края на септември стана ясно, че офертата на United Group е в размер на 1.1 млрд. евро, а тази на Providence Equity Partners - 1.05 млрд. евро. 

Vivacom бе приватизирана през 2004-а и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев. Претенции към собствеността имаше руснакът Дмитрий Косарев, чрез дружеството си Empreno Ventures. Косарев твърдеше, че преди четири години телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви, на занижена цена. Русев на свой ред отхвърляше претенциите и посочваше, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. VTB също определяше обвиненията на Косарев като абсолютно безпочвени и заемаше позицията, че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно. 

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във