Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК одобри нова помощ за туроператорите

На прага сме на новия летен сезон, но все още се бистрят помощите за фирмите от туристическия бизнес за срива на бизнеса им през митналата година. Най-после и Европейската комисия одобри нова схема за държавна помощ за лица, извършващи туроператорска дейност, която е в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Субсидията ще е в размер на малко над 16 млон. лева, съобщиха от туристическото министерство. Тя ще бъде изплатен апод формата на преки безвъзмездни средства за компенсиране на загуби в резултат на пандемията.

Средствата ще се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март до 31 декември миналата година поради възникналата пандемия от COVID-19. Условията, критериите и редът за кандидатстване предстои да бъдат одобрени с решение на Министерския съвет. 

Проектните предложения на туроператорите ще се подават  изцяло по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).  Индикативната дата за отваряне на системата за подаване на проектни предложения е 1 юли тази година. Пълната информация за изискванията и документите, които следва да се представят при кандидатстването, ще бъде публикувана своевременно на сайта на Министерството на туризма.

 

Подготовка на сезон 2021

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща в Бургас с местната администрация, контролните органи и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие.

В момента активно се работи по изработването на здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с COVID-19 турист. Всички участници се обединиха около идеята, че ваксинирането трябва да бъде приоритет и фирмена политика в туристическия сектор, а нивото на ваксинирани е “златният стандарт”, който може да ни осигури пътуванията и успешен туристически сезон.

На срещата е посочен добрият пример - Южното Черноморие, което изпреварва темповете на ваксиниране  и излъчва посланието, че за гостите има здравна сигурност, както и потенциал за ваксинационен туризъм, насочен към съседните държави. 

Повдигнат беше въпросът за сезонните работници и облекчаване на достъпа им до българския пазар на труда. Участниците в срещата поискаха съдействие и за по-бързи административни мерки за получаване на разрешения при създаване на работни места, в това число за 16-18 годишни младежи.

Сред обсъдените теми бяха зелените коридори за автобусен превоз през Румъния и Сърбия и особено транзитното преминаване на туристи от Украйна и Молдова през Румъния, облекчаване на визовата политика и други въпроси, по решаването на които активно се работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във