Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК одобри 36 млн. евро за българските земеделци

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 36 милиона евро (72 милиона лева) в подкрепа на селскостопанския сектор, засегнат от пандемията от коронавирус. Публичното подпомагане ще бъде предназначено за земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари и производители на плодове и зеленчуци. Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката има за цел да смекчи недостига на ликвидност, пред който са изправени стопаните поради пандемията от коронавирус и произтичащото от това увеличение на производствените разходи. Помощта няма да надвишава 225000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември.

Припомняме, че държавен фонд „Земеделие“ вече започна да изплаща субсидиите по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2021 г. Първи транш, в размер на над 18 млн. лв., получиха животновъдите по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2021. Финансовата помощ се разпределя между 3 729 фермери.

Подпомагането по схемата ще бъде осъществено на два транша, като ставката се определя със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите. В заповедта е разписано, че на първия транш за едно допустимо за подпомагане животно говедовъдите получават субсидия от 108.14 лв., а биволовъдите – по 189.24 лв. Право на подкрепа по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече животни, регистрирани към 28 февруари 2009 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във