Банкеръ Daily

Управление и бизнес

EK одобри 1,5 млн. евро за българските производителите на рози

Европейската комисия одобри българската схемата в подкрепа на малките и средни предприятия в България, занимаващи се с отглеждане на маслодайни рози и са пряко засегнати от пандемията от коронавирус. 

 

Общият бюджет е 1,5 млн. евро, които ще бъдат насочени между 500 и 1000 компании.

Помощта ще бъде под формата на директни грантове, става ясно от съобщение на комисията. Целта е да се подкрепи ликвидността на българските производители, пострадали от мерките за ограничаване на пандемията.

По схемата производителите на маслодайна роза у нас ще получат средно по 50 евро на хектар с розови насаждения.

Оценката на Брюксел сочи, че предложението на българското правителство отговаря на европейските изисквания за държавна помощ. Според временните правила средствата по програмите за подпомагане не трябва да надвишават 225 хил. евро на хектар и да бъдат разпределени до 31 декември 2021 година.

През май вместо розобер в землището на Община Казанлък започна унищожаване над 100 дка розови градини. Причина за протестните действия на производителите бе ниската изкупна цена на розовия цвят от 1,60 лв. на килограм при направени разходи от 2,40 лв. за декар.

Освен това протестиращите заявиха, че друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 г. Като ответна реакция розопроизводителите обявиха, че няма да събират розов цвят през тази година и ще прибегнат до унищожаване на дългогодишни полета с маслодайна роза.

"Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана", обясни пред Нова телевизия производителят Венелин Величков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във