Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК очаква скоро да приключи оценката на Плана за възстановяване

Европейската комисия обяви, че е постигнат значителен напредък в работата по оценката на българския план за икономическо възстановяване. "Постигнахме значителен напредък по българския план за възстановяване с премиера Кирил Петков. Продължаваме конструктивния обмен и председателят Урсула фон дер Лайен е убедена, че ще можем да представим оценката си в договорения срок - 15 април", заяви говорител на ЕК. Фон дер Лайен очаква да одобри плана, което ще даде тласък на българската икономика, за да бъде "по-зелена, цифрова и устойчива", добави говорителят.

На 15 март ЕК обяви, че отново е удължен срокът за оценяване на плана. Премиерът Кирил Петков посочи, че е разговарял с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и е получил уверение, че тя ще дойде до седмица в България, за да подпише документа. А днес (18 март) премиерът даде инфромация, че тази сутрин от офиса на Европейската комисия в София са му потвърдили, че скоро ще има дата, на която Фон дер Лайен ще дойде в София да подпише одобрения план.

От комисията също така съобщиха, че одобряват отпускането на 30,7 милиона евро за подкрепа на българските въздушни превозвачи, засегнати от пандемията. Решението е свързано с временно облекчените правила на ЕС за държавната помощ. Средствата ще се предоставят пряко и безвъзмездно. Част от помощта ще бъде за непокритите фиксирани разходи за въздушни превозвачи, които са претърпели спад в оборота между март 2020 г. и декември 2021 г. от най-малко 30 на сто, в сравнение с 2019 година. Друга част е свързана с изплащане на ограничени суми за дружества, претърпели спад в оборота през 2020 г. под 30 на сто, в сравнение с 2019 г.

Помощта се осигурява за въздушни превозвачи, които притежават български лиценз за дейност. Подкрепата няма да надвишава 12 милиона евро на получател за фиксираните разходи или 2,3 милиона евро по ограничените суми. Средствата ще бъдат предоставени не по-късно от 30 юни тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във