Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК не може да глоби Facebook, затова пише писма

Вера Юрова

Европейската комисия не е удовлетворена от извинението на шефа на Facebook Марк Зукърбърг за незаконното събиране на лични данни на потребители на социалната мрежа от британската компания Cambridge Analytica в полза на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп.

Това се казва в писмо на еврокомисаря по правосъдието, потребителската политика и половото равенство Вера Юрова до изпълнителния директор на Facebook Шерил Сандбърг, цитирано от ТАСС.

Юрова изисква гаранции, че подобни случаи няма да се повторят.

"Съжалявам, че официалните коментари наскоро на Facebook, включително и на генералния директор Марк Зукърбърг, не намалиха моето безпокойство“,  пише еврокомисарката, цитирана от Ройтерс.

"Това е особено разочароващо, като отчитаме нашите усилия да създадем с вас и вашите колеги отношения, основани на доверие. Това доверие сега е отслабено“, се казва в писмото. Юрова поставя въпроса дали са били засегнати данните на граждани на ЕС в скандала и иска Зукърбърг да каже мнението си за необходимостта от затягане на правилата за работа на социалната мрежа. Еврокомисарката дава срок на Сандбърг да отговори до две седмици.

Facebook е в центъра на скандал, който няма да отшуми скоро. Социалната мрежа е допуснала незаконно събиране на данните на 50 млн. свои потребители от компанията Cambridge Analytica, която разработила алгоритъм за профилиране и манипулиране на поведението при гласуване. Бивши служители признаха, че по този механизъм били разпращани политически реклами до потребителите, върху чийто глас потенциално може да се влияе.

Преди ден говорител на ЕК потвърди, че Европа няма как да глоби Facebook, тъй като не е влязъл в сила общия регламент за защита на личните данни - GDPR, който ще започне да действа от 25 май.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във