Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК иска държавни гаранции за ваучерите, с които ще се компенсират отменени полети

Европейската комисия ще поиска от страните членки на ЕС да предоставят държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания по време на пандемията от коронавирус, ако те предпочитат хората да приемат ваучери вместо възстановяване на средствата, съобщава Ройтерс, визирайки стратегически документ на ЕК.

Следващата сряда предстои Европейската комисия да представи насоки и препоръки за държавите членки на ЕС за постепенно премахване на ограниченията по вътрешните граници, рестартиране на пътуванията и възраждане на туристическият сектор, който е един от най-тежко пострадалите от въведените рестриктивни мерки заради коронавирусната пандемия.

Според информацията на Ройтерс, Европейската комисия ще поиска от държавите членки на ЕС да направят ваучерите по-привлекателни, за да насърчават клиентите да ги приемат, вместо да получа пари в брой.

"За да осигурят стимули за самолетните пасажери и за пътниците да приемат ваучери вместо възстановяване на суми, ваучерите трябва да бъдат защитени срещу несъстоятелност на емитента и да останат възстановими до края на валидността им, ако не бъдат обратно изкупени“, се посочва в проектодокументът на ЕК.

Както "Банкеръ" съобщи, в края на миналия месец дванадесет страни от Европейския съюз, включително България, поискаха временна промяна на правилата за компенсиране на пасажерите при отменен полет. Те предлагат авиокомпаниите да компенсират пътници само с ваучери за бъдещето пътуване, вместо с възстановяване на сумата. 

Това предложение се прави от Белгия, България, Кипър, Чешката република, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Холандия, Полша и Португалия. В общата си позиция до Еврокомисията те призовават тези промени да бъдат одобрени в спешен порядък. 

Аргументът в полза на предложението е, че новите временни правила ще помогнат на авиокомпаниите да поддържат паричния си поток в условията на криза, като в същото време за пътниците ще е осигурена адекватна потребителска защита.

"Защитата от несъстоятелност трябва да бъде осигурена на национално ниво и обезпечените ваучери трябва да бъдат достъпни за всички пасажери и пътуващи", казват от ЕК.

В документа също така се посочва, че предоставяните ваучери трябва да бъдат по-гъвкави и с по-голяма възможност да бъдат прехвърляни и към други налични услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във