Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕК и ЕБВР инспектират изграждането на роторни багери в "Мини Марица-изток"

Делегация на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие посети "Мини Марица-изток" ЕАД за инспекция на напредъка на проекта за изграждане на модерни роторни многокофови багери, изпълняван по Фонд "Козлодуй". 

На монтажната площадка на двата нови багера в "Мини Марица-изток" ЕАД са били представителят на ЕК Джанфранко Брунети, асоциираният директор на Международен фонд "Козлодуй" Валентин Шайдер, директорът на дирекция "Енергийни проекти и международно сътрудничество" в Министерството на енергетиката Венета Цветкова, Пламена Лакова от ЕБВР и консултантът Димитър Захариев. Стойността на проекта е 25 848 663 евро, от които 50 на сто е безвъзмездна помощ от МФ "Козлодуй".

Комисията е разгледала диспечерския център на дружеството, където се запознаха с работата на системите за Енергиен мениджмънт и он-лайн контрол на тежкото минно оборудване. Експертите са разгледали и изградените с грантово споразумение подстанции на територията на минния комплекс по проект "Рехабилитация на енергийната ефективност на "Мини Марица-изток" - подстанция "Гипсово".

В края на посещението членовете на Делегацията са изразили задоволството си от качеството на изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства на територията на рудничния комплекс. Следващото им посещение се очаква за пуска на работата на новите багери, които след завършването им, ще се придвижат на собствен ход до местоназначението си на територията на Рудник Трояново- север.

Facebook logo
Бъдете с нас и във